Cestování po Zélandu

Na Zélandu jsme strávili do teď 4 měsíce. Před námi už je jen měsíc než vyplujeme opět na sever do tropů. Nejspíš by se slušelo tedy shrnout, co jsme tady všechno zažili. Cestovali jsme tady hlavně autem, ale udělali jsme si i výlet lodí. Souhrn toho, co se nám líbilo nejvíc najdete v následujícím článku.

Příjezd na Zéland výlety po Northlands

Ve Whangarei na Novém Zélandu jsme po cestě z Tongy přistáli 10.12.2013. Zamířili jsme rovnou do městské maríny v centru města. ta se stala naší základnou a domovem. Během týdne jsme byli zapojeni v civilizaci. Koupili jsme si auto, zařídili telefon, Internet a byli jsme in. Po cestování Tichomořím nám chvíli trvalo, než jsme si zvykli na civilizované ceny, ale všechno se nakonec poddá.

Rychle po příjezdu jsme začali s nejnutnějšími opravami lodě. Zaběhli jsme si režim, 6 dní práce a v neděli výlet. Tak jsme se nezastavili až do vánoc. Podařilo se nám vyměnit kotevní vrátek, zkontrolovat takeláž a nechat vyměnit některá ocelová lana. Objednali jsme barvu na nátěr lodě. O vánocích jsme si udělali volno a vyrazili na 5 dní autem na sever severního ostrova. Bylo to super, užívali jsme si krás přírody, obdivovali Kauri, lesy a pláže.

Lodí přes ostrovy do Aucklandu a zpátky

Po návratu a oslavě Nového roku jsme se rychle dali dohromady a vypluli s Perlou kolem východního pobřeží nejprve na sever a pak jsme zamířili na Great Barier Island, kde jsme zůstali několik týdnů a velmi si toto místo oblíbili.

Na Great Barier Island jsme přečkali naši první cyklónu. Po ní jsme se vypravili zpátky k pobřeží, ale nikoliv do Whangarei, ale do Aucklandu. Tam jsme za dramatických okolností dorazili na Auckland Anniversary day, kdy se všude konaly jachtařské závody. Přes počáteční těžkosti jsme nakonec v Aucklandu zůstali s lodí na prestižní adrese Viaduct Marina, domova Americas capu. Auckland se nám líbil a i přes to, že jsme tam byli jen několik dní, přirostl nám k srdci.

Tady se k nám na tři týdny připojil David. S ním jsme pak dopluli se zastávkou na Barier Islandu zpátky do Whangarei a naší “domovské maríny Whangarei. Připravili jsme Perlu na měsíc a půl samoty, sbalili se a autem vyrazili pro změnu na jih na náš velký výlet na Jižní ostrov.

Velký autovýlet na South Island

Dopředu jsme si zajistili lístky na trajekt, takže jsme věděli, že máme měsíc na Jižním ostrově. Týden a kousek nám trvalo než jsme dojeli z Aucklandu do Wellingtonu a nalodili se na trajekt. David s námi cestoval až po Tongariro, odkud se vracel do Aucklandu. Tongariro, byť tam bylo lidí jako na Václaváku bylo určitě jednou z nejhezčích zastávek. Další zajímavou zastávkou byla Roturoa, centrum Maorské kultury a také město plné termálních pramenů, bahnitých sirných jezírek. Navštívili jsme tam Maorskou vesnici rozkládající se na opravdu horké půdě.

Pak nás čekalo několik zastávek a po nich Wellington. Tam se nám moc líbilo a ze všeho nejzajímavější byla návštěva muzea. Muzeum bylo snad zajímavější než velké Aucklandské. Pak už přišla chvíle, kdy jsme se nalodili na trajekt a zamířili do Picktonu ležícím ve fjordech Marlborough a tam začalo naše cestování po krásném a řídce obydleném South Island. Nebudu tady podrobně líčit všechny zážitky a znovu se rozplývat nad místy, která jsme navštívili. Přečtěte si to na našem blogu, je toho tam hodně. Projeli jsme Jižní ostrov ze severu až po Stewartům ostrov jižně od jeho břehů a pak zase zpátky po druhém pobřeží. Celkem jsme za měsíc ujeli jen tady na South Island 5000km. Většinu času jsme spali ve stanu a byli v nádherné přírodě, ani chvíli jsme se nenudili a skoro pořád žasli nad nádherou přírody. Neumím říct, co bylo nejsilnějším zážitkem, ale asi Alpy, Fjordy a Stewartům ostrov. Nezapomeňte se podívat na fotky, to je myslím docela vypovídající.

Zpátky na lodi, práce a práce

Všechno má svůj konec, tak tedy i naše cestování a stanování skončilo, když jsme dorazili zpátky do Whangarei. Po návratu trajektem do Wellingtonu jsme to vzali skoro na jeden zátah a druhý den jsme byli tady. Vybalili jsme věci z auta, převezli na loď a naše pozornost se upnula k dalšímu. I když doposud vidím před očima nádheru Milfrod sound, Molesworth a Stewartova ostrova. Zůstane mi to v duši. Začátkem května bychom chtěli už plout na sever směrem na Fiji. Abychom se mohli ale věnovat od května cestování, tak musíme zvládnout údržbu a opravy. Pája se ještě vypravila na dvoutýdenní návštěvu tety v Austrálii a já jsem začal intenzivně pracovat na lodi. Všechno jde dobře a seznam věcí k opravě se krátí. V polovině dubna máme naplánované vytažení lodě a pak už bychom měli být přepraveni na cestu. Budeme se muset také odpojit ze Zélandu, odpojit telefony, prodat auto a přebytečné vybavení. Čeká nás také příprava na Mikronésii, nákup map, průvodců, postahování informací z Internetu.