Plavba 24.6. – 16.7. – pokyny pro posádku

Premiérová plavba se rychle blíží, je tedy nejvyšší čas, abyste se seznámili s plánem pro tyto tři týdny. Nejprve připomenu, že tato výprava má zásadní význam, neboť je to naše první plavba na Millenniu a pro některé členky posádky první plavba vůbec. Je to také návrat domů na moře po 2 leté přestávce.


Odjezd: sraz posádky je v Zelenči v pátek 23.6. v 2000SELČ, odjezd pak buďto ještě večer nebo během noci na sobotu.
Návrat: do Zelenče během 17.7., spíš dopoledne.
Posádka: Kpt. Petr, fmt. Pája (do 3.7.), smt. Jony, Verča, Sam

Plán:
So 24.6. : (později odpoledne) příjezd na Ugljan do Sutomiscice, vyložení věcí a zahnízdění v lodi.
Ne 25.6. – So 1.7. : Příprava lodě na plavbu. Čeká nás čištění nádrží, montování předfiltru, výměna baterek, montáž počítače na baterie, montáž AIS, oprava unikajícího plynu, výroba záclon uvnitř, rozchození člunu apod. Zkrátka první týden budeme na Ugljanu. Kromě práce bude mít posádka i čas na výletování, koupání a užívání si luxusu maríny.
Ne 2.7. – Po 3.7. : – Zkušební plavba “kolem komína” a doprava Páji do Zadaru. Když stihneme práce dříve, tak vyplujeme dříve, ale nejpozději v neděli chci už být venku.
Po 3.7. – Pá 15.7. : – Plavba. Konkrétní trasa bude jako obvykle podle počesí. V podstatě jsou tyto tři základní varianty:
A) “kousek dál”, což je přes Vis na Palagružu a pak do Itálie a zpátky (opravdu poplujeme)
B) “na jih”, tedy směr Trogir, Split, Makarská, Hvar a Dubrovník (tady je to hezký, ale hodně lidí)
C) “na sever”, tedy na Losinj, a třeba Istrii (tady je největší šance na delfíny a nebude tam tak rušno, jako na jihu)
Ve všech variantách projedeme Kornaty a bude Žut a asi Iž. Výběr můžeme nechat až skutečně na loď podle toho, jaká bude předpověď.

Komunikace na souš – budeme v HR, kdy v EU už je to všude jako u nás, tedy platí vám stejná data a ceny za volání, jako když jsme doma – hurá … můžete tedy psát, smskovat atd. jako byste byli v Praze. A navíc, budeme psát zprávy na Perloviny a až vyplujeme budeme posílat polohy do mapy. Takže všichni rodinní příslušníci budou mít online informace, o tom, kde jsme a co děláme.

Pojištění  – cestovní pojištění zajistím centrálně pro všechny včetně Verči, kromě Páji.

Peníze – navrhuji paušál na účastníka 2000Kč + pojištění (cca 800 na hlavu), tedy asi 2800. Nic víc potřebovat nebudete a platím to já (cesta, všechny poplatky za bójky, naftu do lodě, jídlo na lodi). Restaurace bych rád omezil na minimum, ale řekněme, že bifteky na Iži a Dorády máte included. Když si tam budte chtít něco kupovat, tak se platí kunama, ty se vyberou v bankomatu. Není potřeba si brát žádné větší obnosy, není potřeba vyměňovat peníze dopředu, jen platební kartu a když si ji zapomenete, tak se nic nestane já budu mít rezervní hotovost pro nás všechny dostatečnou. Kdybyste si chtěli stejně něco vzít, tak si vezměte eura, ale není to nutné.

Ostatní – Budu chtít být “venku”, až vyplujeme rád bych se vyhnul marínám a spíš budeme kotvit, max na bójce. Jak to na lodi funguje víte, takže najde hlavně Verča to najde tady. A ostatní tam najdou taky co si vzít.

Jony, tys mi zabavil Gopro – máš ho teda na starosti, vezmi k němu karty, pouzdro, nabíjení.