Zítra se vracím na Perlu

Pasted Graphic.tiff

Chvíle, kdy Perla poprvé zanoří svou příď do vln Atlantského oceánu se blíží. Hurikán Nadine se podle matematického modelu rozhodl, že se taky zajede podívat na Madeiru, tak jsem zvědavý, jestli se tam uvidíme …

Jak jste si asi přečetli, tak od 3.9. jsem tady v Čechách. Letěl jsem domů z La Linea abych doprovodil děti a kvůli nějakým formalitám v práci. Teď se mi ale stýská po Páje i po Perle a už se zítra těším zpátky do Španělska.

Měl jsem zrovna štěstí, protože 5.9. byla uspořádána oslava 20 nedožitých let naší bývalé firmy DELTAX Systems a.s. Setkání se starými pákami z Deltaxu bylo fakt super. Takových fajn lidí, co jsem po dlouhé době viděl. Bylo hrozně zajímavé sledovat reakce těch, kterým jsem prozradil, co že to vlastně dělám …. zajímavé také bylo, že ti trochu méně fajn nejvíce řešili, jak jsem to udělal v práci, z čeho to vlastně financuji, co budu dělat až se vrátí …. takových starostí o mě 🙂 Ti nejvíc fajn mi to jen přáli, nejvíce mi v dobrém záviděli rozhodnutí se odpojit z matrixu. Chci se ještě k tomuhle tématu vrátit někdy později.

Po dobu mého pobytu v ČR hlásím, že se nic zásadního doma nestalo. Když jsem odjížděl, tak ve zprávách dávali to, jak sněmovna vydává Davida Ratha ke stíhání v kauze sedmičky v krabici od bot a po dvou měsící ve zprávách dávali totéž … tak nevím. Momentálně hýbe českem kauza s methylalkoholem. Zrovna jsem se koukal chvíli na publicistický pořad Hydepark ale psychicky jsem nevydržel obzvlášť inteligentní otázky redaktora a ještě blbější odpovědi policejního ředitele, čerta vypnul a šel se radši koukat na to, jak to vypadá s počasím na naši oceánskou premiéru.

Počasí je pro nás obyvatele malých lodí otázkou života a smrti. Na Perle používáme hned několik zdrojů, ze kterých se snažíme získat dostatečně dobrou předpověď.

První, nejjednodušší a nejrozsáhlejší informace získáváme z Internetových zdrojů. Jsou to jednak stránky státních hydrometeorologických úřadů, pak specializované stránky amerických agentur a pak data z celosvětového meteorologického numerického předpovědního modelu NOAA-GFS. Tato data si pak umíme zobrazit pomocí specializovaných programů na počítači a vidět tak numerický model chování počasí na týden dopředu (tlak, teplotu, sílu a směr větru, oblačnost, srážky a předpověď vlnění). Je to super a i laici, jako my jsme schopni se  ve vizualizovaných datech orientovat. Problém je to, že počasí a moře si tak nějak z numerického modelu úplně nedělá hlavu, resp. se podle něj nechová a tak vítr někdy fouká trochu jinam, má jinou sílu, vlny nejsou 1m, ale 2m atd. Fakt je, že je to ale na víc jak 24 hodin dopředu jediné co máme.

Druhým zdrojem jsou oficielní předpovědi a varování, která se zasílají na specializovaný přístroj, který se jmenuje NAVTEX. Tyto zprávy nám chodí do cca 80nm od pobřeží, kde jsou umístěny stanice, ale jsou na 24 hodin dopředu a když jsme dál od pobřeží…. tak,

pak si můžeme číst totéž na počítači přes datové satelitní spojení Inmarsat a službu Sailmail. Tam si necháváme posílat jednak matematický model a pak právě GMDSS zprávy o počasí a třeba také varování o bouřích a hurikánech, případně dalších nešvarech.

Než vyplujeme z bezpečí maríny v La Linea, tak budeme muset mít přiměřeně příznivou předpověď pro proplutí úžiny a pak až na Madeiru. Cesta na Madeiru by nám měla trvat asi 5 dní od chvíle, kdy opustíme vody Gibraltarské úžiny a tu bychom měli proplout za 12-14 hodin. Odplouvat z La Linea bychom měli za východního větru 2 hodiny po přílivu na Gibraltaru, tedy momentálně v 6 ráno. Pak bychom měli být schopni mávat břehům Afriky v šest večer a plout na západ ke břehům Madeiry.

Všechno vypadalo nadějně, že 18.9. v 0530 vytáhneme kotvu až do teď. Teď se totiž na předpovědním modelu ukázalo, že hurikán Nadine, který se narodil včera v tropickém severním Atlantiku na půlce cesty z Kanárských ostrovů do Karibiku před Karibikem hodí prudkou zatáčku na sever a později na východ, mine Bermudy a tryskem si to namíří někam mezi Azory a Madeiru k Portugalskému pobřeží. Už teď to není žádný drobeček, má průměr 250km a rychlosti větru až 70kt, vlny nad 12 metrů, brrr, fuj.

Na druhou stranu, je hrozně fajn a super, že můžeme počasí sledovat téměř online a jednoduše počkat, až bude předpověď příznivá. Díky tomu je pro nás plavba mnohem bezpečnější, než pro profesionální námořníky ještě v první půlce 20 století.

Několik odkazů k Nadine, kdo by se chtěl děsit s námi 🙂

http://www.passageweather.com/

http://www.passageweather.com/maps/medtocarib/wind/180.png

http://www.nhc.noaa.gov/graphics_at4.shtml?5-daynl#contents

No a mezitím, co Pája už není na Perle sama a má tam už Vlastu, tak já se půjdu sbalit, abych zítra sedl do letadla a potřetí navštívil Malagu, kde na mě už bude čekat Pája!

Přístí zprávy už budou zase z paluby Perly, krásný podzim česká kotlino!

Petr